خانه / اطلاعات عمومی / دنیای رنگی پلاستیک‌ها

دنیای رنگی پلاستیک‌ها

۱۲۱ظروف پلاستیکی به دلایل مختلف از محبوبیت تقریبا بالایی برخوردارند. مواردی مثل سبک و نشکن بودن، عایق حرارتی و الکتریکی خوب بودن، نفوذ نکردن قارچ و کپک درون‌شان، ارزان و مقرون به‌صرفه بودن و تنوع طرح و رنگ‌هایشان باعث شده در همه خانه‌ها پیدا شوند.

  البته نباید این نکته را فراموش کرد که مواد شیمیایی به‌کار رفته در ظروف پلاستیکی برای سلامتی مضر هستند و نباید زیاد در تماس با مواد غذایی اسیدی، شور یا چرب قرار بگیرند یا برای حرارت دادن غذا و سرو غذای گرم استفاده شوند. پلاستیک‌ سال‌های سال در طبیعت به همان شکل اولیه باقی می‌ماند و تجزیه نمی‌شود. پس سعی کنید در میزان خرید و دور انداختن ظروف پلاستیکی این نکته را فراموش نکنید. به هر حال با تمام این حرف‌ها امروزه ظروف پلاستیکی با طرح‌ها و کارایی‌های بسیار متنوع در بازار موجودند و طرفداران زیادی هم دارند. سری به بازار پلاستیکی‌های رنگارنگ زدیم تا سر از چند و چونشان دربیاوریم.

  • گزینه‌های بازار ظروف پلاستیکی

اگر سری به بازار بزنید با انواع و اقسام ظروف و وسایل پلاستیکی مخصوص خانه و آشپزخانه برخورد خواهید کرد؛ جنس‌های پلاستیکی ایرانی و خارجی با برندهای مختلف و البته گاه پلاستیکی‌های بی‌نام و نشان و ارزان قیمت. از بی‌نام و نشان‌ها که بگذریم، برندهای داخلی معتبر زیادی دست به‌کار تولید ظروف آشپزخانه و لوازم خانگی پلاستیکی با کیفیت خوب و طرح و رنگ‌های متنوع و شاد شده‌اند. بعضی از آنها از ظروف زیبا و کاربردی و بهداشتی تولید می‌کنند که حتی ضمانت‌نامه‌های چند‌ساله دارند. پلاستیکی‌های خانگی بازار به چند دسته کلی تقسیم می‌شوند. یک دسته لوازم خانگی هستند که شامل انواع کشو و طبقه برای وسایل مختلف، انواع لوازم مخصوص سرویس‌های بهداشتی مثل لگن و صندلی حمام، فرچه و سطل زباله دستشویی، جارو و خاک‌انداز، گیره لباس، گلدان، جالباسی و وسایلی از این دست می‌شوند. دسته دوم لوازم خاص مسافرتی مثل قمقمه، لیوان‌های سفری و ست ظروف مسافرتی می‌شوند. ست ظروف مسافرتی معمولا شامل بشقاب، پیش‌دستی، کاسه، قاشق، چنگال، کارد، لیوان، رنده و ظروف در‌دار برای نگهداری مواد غذایی می‌شود و در انواع ۴، ۶و ۸نفره تولید می‌شود. بزرگ‌ترین دسته پلاستیکی‌ها هم شامل ظروف و ابزار آشپزخانه است که خود به چند زیر دسته تقسیم می‌شود. ظروف نگهداری و بسته بندی مواد غذایی در یخچال و فریزر، ابزارآلات آشپزخانه مثل آبمیوه‌گیری، رنده، تخته گوشت، کفگیر و ملاقه. ظروفی مثل انواع آبکش، لگن، کاسه، سبد، پارچ و لیوان، جای نان و سبزی و میوه، جاقاشقی و… هم‌دسته بعدی را تشکیل می‌دهند. دسته آخر هم مربوط به ظروف مخصوص نگهداری مواد غذایی خشک مثل برنج، قند، شکر، چای و انواع حبوبات و ادویه‌جات می‌شود البته بعضی از برندها هم پک‌هایی به اسم سرویس جهیزیه یا عروس آماده کرده‌اند که شامل مجموعه‌ای از لوازم و ظروف مورد نیاز در آشپزخانه می‌شود. هر کدام از دسته‌ها و زیر دسته‌ها هم شامل تعداد زیادی از مدل‌ها می‌شوند.

  • نکات خرید و نگهداری

موقع خرید ظروف پلاستیکی و زمان استفاده بهتر است نکات زیر را درنظر داشته باشید:

فقط ظروف پلاستیکی استانداردی را بخرید که نام و نشان تجاری معتبر و علامت استاندارد دارند. در کف یا بدنه ظروف باید عنوان شرکت تولید‌کننده وجود داشته باشد. هرگز به سراغ پلاستیک‌های بی‌نام و نشان ارزان قیمت نروید که نه کیفیت مناسبی دارند و نه از نظر بهداشتی تأیید شده هستند. استفاده از مواداولیه بهداشتی و فرایند تولید استاندارد، مهم‌ترین عامل در سلامت این ظروف است.

ظروفی را انتخاب کنید که قابلیت انعطاف‌پذیری مناسبی داشته باشند و زیادی خشک و سفت نباشند، چون در اثر استفاده، فرم اصلی خود را حفظ خواهند کرد.

اگر برای نگهداری یا فریز کردن مواد غذایی دنبال خرید ظروف پلاستیکی بهداشتی هستید باید حتما ظروفی را تهیه کنید که مخصوص این کار هستند. در کف یا پشت این ظروف، شکل یک قاشق و چنگال کوچک یا عبارت food grade وجود دارد. بعضی از ظروف پلیمری خاص هم مخصوص غذاهای گرم و حتی استفاده در مایکروفر هستند که علامت مخصوص روی آنها درج شده است. بعضی از ظروف هم تحمل دمای منفی ۲۰درجه تا مثبت ۱۲۰درجه را دارند و برای یخچال، فریزر و گرم کردن غذا در مایکروفر هم به‌کار می‌روند. حتما قبل از خرید، از داشتن این ویژگی‌های ظرف مورد نظر مطمئن شوید.

اگر خیلی اهل استفاده از ماشین ظرفشویی هستید دنبال ظروف پلاستیکی‌ای باشید که قابلیت شست‌وشو در ماشین را دارند، وگرنه ظروف معمولی خیلی زود در اثر شست‌وشو در ماشین خش‌دار و دفرمه می‌شوند.

برای نگهداری طولانی مدت مواد غذایی و سبزی و میوه در یخچال هم بهتر است ظروف پلاستیکی درداری بخرید که دور درشان نوار سیلیکون دارند و با ۲ یا ۴ قفل در اطراف ظرف بسته می‌شوند. اینطوری تبادل هوا انجام نمی‌شود و مواد غذایی مدت بیشتری در برابر باکتری‌های هوازی مقاومت می‌کنند.

موقع خرید دقت کنید که ظروف پلاستیکی کاملا صاف و صیقلی و شفاف باشند و هیچ ناخالصی یا تکه‌های اضافه‌ای در گوشه و کنارشان به چشم نخورد یا کدر و مات نباشند. این یکی از موارد نشان‌دهنده کیفیت و سلامت ظروف است.

حتما دقت کنید که ظروف هیچ‌گونه شکاف، ترک یا خراشی روی بدنه خود نداشته باشند. چون محل تجمع میکروب‌ها خواهند بود.

کیفیت و نوع ماده استفاده شده در ظروف پلاستیکی، دما و نوع ماده غذایی و زمان تماس ماده غذایی با ظرف از مواردی است که باید موقع استفاده از ظروف پلاستیکی مورد توجه قرار داد.

هنگام شست‌وشوی ظروف پلاستیکی سعی کنید از ابزار شست‌وشوی زبر که باعث خط انداختن روی سطح آنها می‌شود خودداری کنید. همچنین برای طول عمر بیشتر و سلامت ظروف، از مواد شوینده خیلی قوی برای شست‌وشو استفاده نکنید.

اگر ظروف پلاستیکی دچار خراش و شکستگی شدند بهتر است دیگر برای مواد غذایی از آنها استفاده نکنید چون محل تجمع انواع میکروب و باکتری خواهند شد. اگر هم ظروف در اثر استفاده یا حرارت یا تغییر دما، تغییر شکل یا رنگ دادند باز هم باید آنها را دور انداخت چون مواد شیمیایی‌ای آزاد می‌کنند که می‌توانند سرطان‌زا باشند.

 مریم سعیدنژاد-برگرفته از همشهری آنلاین

همچنین ببینید

از خودت شروع کن

اگر امروز صبح که از خواب بیدار شده ای… بببینی که بیست کیلو چاق شده‌اید ...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.