خانه / اطلاعات عمومی / شیوه های شاد بودن در محیط کار

شیوه های شاد بودن در محیط کار

۶۹در مسیر یافتن شغلی که آن را دوست دارید شادی در محل کار بسیار اهمیت دارد. اما همیشه آسان نیست حتی در صورت یافتن چنین شغلی حتماً زمان‌هایی هست که خوشایند نخواهد بود.

در ادامه راه‌حل‌هایی به شما توصیه می‌شود که ممکن است تمایل به امتحان آنها داشته باشید.
۱- واقع‌بین باشید: به گفته مایکل چمبرز، مدیرعامل مرکز پردازش مالی بکس، تجربیات کاری بخش بزرگی از زندگی‌تان را تشکیل می‌دهند و نه تمام زندگی‌تان‌را. پس همواره نکات مثبت دیگر قسمت‌های زندگی‌تان را به خود یادآوری کنید.
۲- تشخیص احتمال شادی: ما اغلب در شناخت منابع شادی موفق نیستیم. پس این موفق نبودن ممکن است در رابطه با کارمان نیز اتفاق بیفتد. (تال بن- شهر)
۳- نقطه توجه خود را تغییر دهید: اگر ناملایمات و سختی‌های روزمره باعث رنجش و ناراحتی شما شد، با دید وسیع‌تری به قضیه نگاه کرده و به خود دلیل گرفتن آن شغل را یادآوری کنید. برای مثال، سهم داشتن در کاهش فقر یا کسب تجربه جهت دستیابی به شغل رؤیایی‌تان در آینده. از طرف دیگر، اگر باز هم ناامیدی دست از سرتان برنداشت – به خود بگویید کمک به ثروتمندتر شدن شرکت هدفتان در زندگی نیست – و روی مسائلی که به خوبی از پس آنها برمی‌آیید تمرکز کنید، رضایتمندی از انجام مسائل کوچک را دست کم نگیرید خواه به کلی مشکلتان را حل کنند و خواه تا حدودی به شما کمک کنند.
۴- اطرافتان را با آدم‌های شاد پر کنید. حتی اگربه قیمت شاد کردن آنها باشد: به گفته مارک وود، سخنران انگیزشی، زمانی‌که در حل مشکلات دیگران کمکی می‌کنید یا با عکس‌العمل خوبی از طرفشان مواجه می‌شوید این باعث بهتر شدن حالتان می‌شود. مارک همچنین پیشنهاد می‌دهد شخصی را بیابید که بتواند همراه با موارد تخصصی در حالات عاطفی و احساسی‌تان نیز کمک مؤثری باشد. از کسانی‌که بسیار ناله و شکایت دارند دور باشید چون افراد مثبت هستند که حالتان را بهتر می‌کنند.
۵- واقعیت را بپذیرید: دنبال موقعیت‌هایی باشید که از تغییر به دست می‌آیند و تنها روی نکات منفی تمرکز نکنید، وود می‌گوید: در ۱۷ سالگی سرطان استخوان داشتم و منجر به قطع یکی از پاهایم شد. به جای نشستن و ناراحتی به خود گفتم این وضع موجودم است و دنبال راه‌هایی برای کنار آمدن با وضعیتم بودم. (وود در آن شرایط ۴ مدال پارالمپیک کسب کرد)
۶- بهترین‌هایی را که در توانتان است انجام دهید: به گفته وود اگر بدانید که کارتان را درحد توان به درستی انجام می‌دهید حتی اگر کارها آنطور که انتظارش را ندارید انجام شود حس خوبی خواهید داشت. به خود افتخار کنید که کارها را به درستی انجام می‌دهید.
۷- تعادل را همیشه حفظ کنید: خستگی ناشی از کار زیاد و استرس‌های مکرر منجر به تشویش و ناراحتی‌تان می‌شود. از اینکه وقت‌هایی را به ورزش، فعالیت‌های اجتماعی و خانوادگی اختصاص می‌دهید حتماً مطمئن شوید حفظ تعادل در زمان‌های ناگزیری که مجبور به اضافه کار و کارهای سخت‌تری از معمول هستید، کمک حالتان خواهد بود.
۸- به خودتان مرخصی بدهید: اگر همه چیز به یکباره به شما فشار آورد از محیطی که باعث ناراحتی شما می‌شود دور شوید. چمبر پیشنهاد می‌کند در این زمان‌ها قدم بزنید یا یکی از همکارانتان را به قهوه دعوت کنید. با اینکار علاوه بر این‌که آرام می‌شوید نگرشتان نیز تغییر خواهد کرد.
۹- کنترل را به دست گیرید: اگر موضوعی در محیط کار باعث اذیت شماست، منتظر نمانید دیگران دست به کار شوند، خودتان وارد عمل شوید. مسئولیت کارهای مهمی که اغلب نشدنی به نظر می‌رسند یا باید بهتر انجام شوند را خودتان به عهده بگیرید. از دیدگاه وود، مدیران افراد فعال را دوست دارند و حتماً با این کار ارتقا می‌یابید اما قبل از آن حس بهبود و شادی در شما به وجود می‌آید که ارزشمندتر است.
۱۰- با خودتان رو راست باشید: آیا از اینکه بر سر کار نامناسبی هستید، ناراحتید؟ به ندای درونی‌تان گوش بدهید، آیا در شرایط کنونی قادر به حل آن هستید یا باید آن را تغییر دهید؟
اگر تمام تلاشتان را برای بهبود شرایط کردید و همچنان از وضعیت موجود در محیط کارتان ناراحتید، پس تردیدی نیست که باید به دنبال موقعیت جدیدی باشید. بسیاری افراد اسیر کارشان هستند نه به این خاطر که شانس دیگری ندارند، بلکه به این خاطر که انتخاب نادرستی انجام داده‌اند که باعث آزارشان شده است.
 ندا باقری-برگرفته از روزنامه ایران

 

همچنین ببینید

از خودت شروع کن

اگر امروز صبح که از خواب بیدار شده ای… بببینی که بیست کیلو چاق شده‌اید ...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.